Skip to main content

ZEMLJA:
Srbija

GRAD:
Beograd

NAMENA OBJEKTA:
Administrativni objekat u okviru kompleksa KBC „Dr Dragiša Mišović“

VREME IZGRADNJE:
2008-2009

Primenjena rešenja

Republički fond za zdravstveno osiguranje je premešten u novoizgrađenu zgradu u ulici Jovana Marinovića. U okviru projektainvestitor je zahtevao da se dizajnira i implementira kompletan sistem slabe struje i to: mreža za prenos podataka, instalacija telefona, sistem centralnog ozvučenja, sistem za distribuciju kablovskog TV signala, audio sistem za ozvučenje sale, multimedijalni sistem za video projekcije u sali, sistem za automatsku detekciju i dojavu požara, sistem za automatsku detekciju gasa, sistem video nadzora, interfonski sistem, kontrola pristupa.
Bit Projekt je kao izvođač radova ispunio gore pomenute zahteve, uz upotrebu proizvoda renomiranih svetskih proizvođača.

Sistemi podataka, govora i videa integrisani su u jedinstveni strukturni kablovski sistem, realizovan upotrebom FutureCom Cat.6 class E S/FTP 450/23 kablova bez halogenih elemenata kompanije Corning. Upotrebljeno je preko 50 kilometara ovog kabla. Svako radno mesto okriveno je dvostrukom zidnom utičnicom S-250 Cat.6 kompanije Corning, čime je omogućena komunikacija po gigabit Ethernet (100 Base TX) i Fast Ethernet (100 Base T) standardima, kao i telefonska komunikacija, što je potvrdio i atest svih linija.

Srce sistema čini server soba realizovana kao data centar, predviđena za opsluživanje kako zahteva same zgrade, tako i prikupljanje i obradu podataka iz filijala Zavoda širom Srbije.

Sistem video nadzora realizovan je upotrebom IP kamera kompanije Axis. Instalirano je šest Axis 206 unutrašnjih kamera, devet Axis 211 spoljnih kamera, kao i video server za snimanje i arhiviranje video materijala sa adekvatnim softverom za pretragu.

Kompletno rešenje multimedijalnog sistema za konferencijske sale sa automatskim upravljanjem realizovano je uz pomoć sistema kompanije Crestron. Sistem između ostalog obuhvata motorizovano projekciono platno, LCD projektor i kompletno audio rešenje ozvučenja sale.

Kontrola pristupa je poslednja reč tehnike, maksimalno pouzdan sistem koji zadovoljava sve postojeće standarde iz oblasti osiguranja i oblasti očuvanja životne sredine. Centralnu opremu čini Siemens-ov AC5160 kontroler sa dva ulazno/izlazna čitača. Elektromehaničke kapije su proizvođača Gunebo Glas Style.

Sistem za automatsko detektovanje i dojavu požara, kao i sistem dojave gasa, realizovani su upotrebom Siemens Fire Safety Systems-a. Detekcija požara realizovana je uz pomoć analogPLUS sistema, a u server sobi je implentiran i sistem za automatsko gašenje požara vodom i drugim sredstvima.

Detekcija gasa omogućava detekciju eksplozivnih gasova, CO, CO2, NOx, detekciju alkohola, freona, amonijaka, itd.

Naše višegodišnje iskustvo primenjeno je pri realizaciji ostalih sistema, uz poštovanje svih bitnih standarda i preporuka iz odgovarajućih oblasti, uz upotrebu proverenih proizvoda poznatih svetskih kompanija.