Skip to main content

ZEMLJA:
Srbija

NAMENA OBJEKTA:
Objekat visokog turizma

VREME IZGRADNJE:
2014.

Primenjena rešenja

Izgradnja žičara Gvozdac i Krčmar na Kopaoniku izvršena je 2014. godine. Žičare su opremljene najmodernijim odvojivim šestosednim korpama sa haubama i grejačima, italijanskog proizvođača „Leitner AG-SpA“.
Pored modernog transporta skijaša, zahtevano je da se korisnicima žičare obezbedi kvalitetan bežični pristup Internetu, kao i sistem ozvučenja duž cele linije žičare. Pored toga, žičara i skijaške staze su pokrivene sistemom IP video nadzora.
Bit Projekt je odgovorio na zahteve sistemima renomiranih proizvođača: Corning, MikroTik, Crown, Audac, Barix i Mobotix. Najveći izazov bio je realizacija sistema koji će funkcionisati u ekstremnim vremenskim uslovima.

Telekomunikaciona infrastruktura koja podržava navedene servise izrađena je na bazi optičkog povezivanja proizvodima kompanije Corning uz upotrebu industrijskih media konvertera N-Tron i industrijske aktivne mrežne opreme. Mreža na obe lokacije je izrađena u topologiji zvezde, sa pet čvorišta na odabranim stubovima žičare i dva krajnja čvorišta na polaznoj i okretnoj stanici žičare. Povezivanje je izvršeno Corning singlemodnim optičkim kablom sa 12 vlakana. Polaganje, spajsovanje, OTDR testiranje optičkih linkova kao i konfiguracija mrežnih uređaja izvršeno je od strane Bit Projekta.

Audio Sistem podrazumeva po četiri zvučnika na svakom stubu žičare, polaznoj i okretnoj stanici. Krčmar i Gvozdac su opremljeni sa 50, odnosno 38 Audac HS 121 zvučnika. Zvučnici su zaštićeni IP65 kućištem. Bit projekt je izradio specijalno dizajnirane nosače za montažu zvučnika i WiFi access point-a. S obzirom na velike dužine žičara (Krčmar – 2000m, Gvozdac – 1200m), napajanje zvučnika se vrši sa dve lokacije: polovina zvučnika žičare se napaja sa polazne, a polovina sa okretne stanice. Napajanje se vrši Crown pojačavačima, a prenos signala između stanica žičare vrši se Barix „audio over IP“ rešenjem preko optičke infrastrukture.
Audio segment ovog projekta je objavljen na sajtu našeg partnera iz Belgije, Audac.

WiFi pokrivanje – Zahtev za kvalitetnim wifi pokrivanjem žičare pratio je problem velike brzine kretanja korisnika i brzog i učestanog switchover-a između access point-a. Za ovu svrhu korišćeni su MikroTik SXT G-2HND uređaji. Krčmar je opremljen sa 16, a Gvozdac sa 12 access point-a. Ovaj broj AP-ova se pokazao kao dovoljan za kvalitetan neprekidan prenos podataka sa mobilnih uređaja.

Video nadzor – Ključne tačke sistema pokrivene su IP rešenjem proizvođača Mobotix, a pojedinim kamerama sistema se može pristupiti i preko WEB interfejsa sa zvaničnog sajta Skijališta Srbije.